Site Overlay

WAT IS KWEEKCAFE

Ontstaan
Het Kweekcafé is ontstaan vanuit een droom om een inspirerende plek te creëren waar we onze passies, wensen en zorgen bij elkaar konden brengen. Waar we op een laagdrempelige manier kunnen informeren en inspireren. Met zorg voor onze aardbol. Ja, eigenlijk willen we bewustwording kweken!
Een plek waar het fijn is om te zijn voor jong en oud. Waar je geïnspireerd raakt om andere keuzes te maken. Om zo samen onze voetprint zo laag mogelijk te houden. Samen maken we het verschil.

Missie
Het Kweekcafé is een plek voor ontmoeting en inspiratie waar je je kunt verwonderen over natuur, voedsel, innovatie, cultuur en design. Wij willen bijdragen aan een wereld waarin mens, milieu en economie (people, planet, profit) beter met elkaar in balans zijn. Dit willen we bereiken door te verbinden en samen te werken. Kweekcafé biedt hiervoor een plek en een podium.

Plek
De plek is de voormalige timmerwerkplaats en de kas in de Haarlemmer Kweektuin waar je kunt genieten van een kop (h)eerlijke koffie of van een lunch die bereid is met zoveel mogelijk biologische producten en van het seizoen.
De werkplaats en de kas zijn zoveel mogelijk op basis van hergebruikt en duurzaam materiaal verbouwd tot een sfeervolle en ongedwongen plek.
Wij willen met ons aanbod verrassen en inspireren. Wij geloven dat we ook in de keuzes die we maken op het gebied van eten & drinken stap voor stap veranderingen teweeg kunnen brengen. We kiezen onze producten met zorg. We dagen onszelf en onze gasten uit op het gebied van voedselverspilling en minder afval.

Podium
Het Kweekcafé biedt een podium voor talenten uit de buurt en aan organisaties en bedrijven die net als wij werken aan duurzaamheid en een circulaire economie; waarin grondstoffen optimaal benut worden en waarin afval een grondstof wordt.
Kweekcafé biedt een gevarieerd programma van workshops, brainstormsessies, lezingen en debatten, filmavonden en exposities, waarmee we jong en oud bij elkaar brengen en inspireren.
In de ‘Kweekstraat’ biedt Kweekcafé podium aan ondernemers waaronder Schaar zoekt Haar, Sas de Vries, Vital Mind, Miss Green en plek voor exposities.

In de Kweekstraat is nog plek voor nog meer inspirerende ondernemers die werken aan duurzaamheid en een circulaire economie. Interesse? Neem contact op via info@kweekcafe.nl .

Visie
Kweekcafé wil impact maken door bezoekers op een leuke en laagdrempelige manier te inspireren; zo kan het ook! Om zo samen onze voetprint verkleinen.
De kas van het Kweekcafé willen we transformeren tot een zelfvoorzienende kas met zonnepanelen, een systeem om het regenwater op te vangen waarmee we de toiletten kunnen doorspoelen en de planten water kunnen geven; met een innovatief warmte en koelsysteem voor een betere klimaatbeheersing in de kas. Met veel groen en onze eigen verticale kruidentuin.
Een bezoek aan het Kweekcafé en de ‘Kweekstraat’ is een totaalbeleving waarin je door ons aanbod van eten & drinken, programma en inrichting kennismaakt met ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie.
Kweekcafé zoekt voor deze stap in de ontwikkeling van het Kweekcafé inspirerende partners.

Geschiedenis
Eind 2010 – Oproep vanuit de gemeente aan de buurt om mee te denken over toekomst van de voormalige stadskweektuin. Maaike schrijft een pleidooi (Zie bijlage: Inzending Maaike van Beusekom_stadskweektuin_EENVOUD) 
Lees over het voortraject meer op: www.haarlemmerkweektuin.nl/voortraject

2012 – Haarlemmer Kweektuin als winnende plan
Eind 2013 – Maaike ontmoet Marlies in de trein op weg naar het werk in Amsterdam. We bleken allebei te dromen van het realiseren van een plek: horeca in combinatie met educatie en een programmering met nadruk op duurzaamheid en circulaire economie. We besloten bij elkaar te komen om onze dromen te delen. Ook Inge sloot aan. Uit avonden brainstormen, ontstond het Kweekcafé.

Maart 2014 – Start selectieprocedure daghoreca
We deden mee! Want we geloofden in ons plan. ‘Geef ons een plek, wij beginnen in een caravan of container. Dit moest en zou er komen.’ Brigitte, sloot zich aan.

September 2014 – Plan Kweekcafé werd geselecteerd
De verandering van de voormalige kweektuin naar stadspark, waarbij veel buurtbewoners betrokken zouden worden in de ontwikkeling en beheer was nieuw. Wat volgde waren drie politiek onrustige jaren die veel geduld, energie en doorzettingsvermogen was ons vroegen.
Folder Kweekcafé 2011

2015 – Nog steeds vol vertrouwen dat het goed zou komen
Het gevoel dat het Kweekcafé er moest komen sterkte ons. Wij (Brigitte en Maaike) lieten ons zien, we bleven delen dat het Kweekcafé er zou komen. Het werkte. Want ondanks dat Kweekcafé op papier nog niet officieel bestond, werden we al gevraagd voor diverse catering klussen. Zelfs buiten de Kweektuin! Wij vroegen bij iedere opdracht het podium om maar te vertellen over onze missie met het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin.

Lente 2016 – Eindelijk! We konden onze huurovereenkomst tekenen.
Kort daarna startte we een crowdfund campagne bij CrowdAboutNow ( www.crowdaboutnow.nl/kweekcafe)
Wat was het spannend! In de zomer van 2015 is het ons gelukt om binnen twee maanden tijdens de zomervakantie 50.000 euro bij elkaar te krijgen. De crowdfund leverde ons heel veel (maar liefst 152!) betrokken ambassadeurs op.

 

(Klik op de foto om de video te openen.)

September 2015 – Start verbouwing
In samenwerking met DRZM, Juan Nibbelink (inrichting), Veldtwerk (bar), Kapitein (installaties), Han Bank (electra), Remko de Jong en de gemeente Haarlem. En heel veel andere betrokkenen.

18 Oktober 2016 – Opening Kweekcafé

(Klik op de foto om de video te openen.)

 

Copyright © 2024 . All Rights Reserved. | Catch Foodmania by Catch Themes